Hány féle rózsafajta létezik a világon?

Hány féle rózsafajta létezik a világon?

Ha a rózsára gondolunk, biztos megjelenik egy általános kép a rózsa virágról a fejünkben. A rózsa azonban ennél sokkal több, nem is gondolnánk, hogy hány féle-fajta létezik szerte a világon. Több mint 150 rózsafajjal és több ezer hibriddel a rózsa szinte minden színben és alakban megtalálható.

Bár a rózsák kategorizálására nincs egyetlen végleges módszer, a legtöbb szakember három fő kategóriába sorolja őket: vadrózsa, régi kerti rózsák és modern kerti rózsák. Az utóbbi két csoportot tovább oszthatjuk hibrid és a származás szerinti rózsa fajtákra. A modern fajták közé például azok tartoznak, amelyeket 1867 után tenyésztettek.

A rózsa fajták nagyrészt a növekedés és a virágzás jellemzői szerint vannak osztályozva. Van olyan rózsa, ami csak évente egyszer és van, amelyik akár folyamatosan is hozza a virágokat. Vannak olyan fajták, amelyeknek nagyobb a virágmérete és hosszabban eltarthatók a levágás után, vázában is.  Egy-egy rózsafajta lehet nagyon szívós és betegségálló, de néhányuk igen rosszul bírja a szállítást, vagy a hideget. És végül, de nem utolsó sorban a rózsák illatanyag tekintetében is különbözőséget mutatnak, hiszen nincsen rózsa tövis nélkül, ugyanez a rózsavirág illatára már nem mondható el.